fbpx

Een huis verbouwen,
waar te beginnen

Yes! De knoop is doorgehakt: je gaat je huis verbouwen/ renoveren. Maar dan… Waar moet je beginnen? Of het nu om één ruimte gaat of het verbouwen van een heel pand. Een verbouwing is leuk en spannend, maar eerlijk is eerlijk: er komt veel bij kijken. In deze blog nemen we je mee in de stappen die je moet ondernemen als je je huis wilt verbouwen.

 

Het idee

Dit is misschien wel het allerleukste van het hele proces: jouw toekomstige woning visualiseren. Ga alleen of met je partner zitten en zet al jouw/jullie ideeën op papier. Ga ervan uit dat alles kan en laat je nog niet beperken tot een paar opties. Bouwtechnische keuzes komen later.


De planning

Een idee is één, maar zonder exacte plannen verbouwen is vaak het begin van veel ellende. Zorg dus dat je een verbouwingsplan op papier zet. In dit plan beantwoord je de volgende vragen:

  • Wat moet er gebeuren?
  • Wie gaat dit doen?
  • Wat zijn de verwachte kosten?
  • Voor wanneer willen we dit klaar hebben?

De eerste vraag heb je waarschijnlijk al snel beantwoord. Dit heb je namelijk al bepaald bij stap 1. Als je het idee hebt om meerdere ruimtes te verbouwen, schrijf dan per ruimte op wat er moet gebeuren. Zo hou je het overzicht. Voor jezelf, maar ook voor iedereen die komt helpen.

Dan komen we meteen op vraag 2: wie gaat dit doen? Misschien ben je een handige klusser of overweeg je een carrière switch, maar realiseer je wel dat als je alles alleen wilt oppakken, er heel veel meer tijd in gaat zitten. Daarbij heb je vaak niet alle kennis in huis om een grote verbouwing aan te pakken. Investeren in een aannemer is zeker een aanrader.

Materiaalkosten, personeelskosten, vergunningen. Voor een verbouwing moet je vaak een diepe duit in het zakje doen. Gelukkig is Google je beste vriend en kan je al snel een redelijke inschatting maken van de verbouwingskosten. Vraag ook een aantal offertes aan bij verschillende bedrijven. Zo kan je goed vergelijken en kiezen welke vakman bij jou past.

Tip: reken ruim. Een verbouwing kan altijd anders lopen dan verwacht. Zorg dat je een kleine buffer in je budget hebt ingebouwd voor eventuele tegenslagen.

De laatste vraag is misschien wel de belangrijkste: voor wanneer wil je verbouwing klaar hebben? Moet je over enkele maanden je oude woning verlaten of heb je alle tijd van de wereld? Dit heeft allemaal invloed op de verbouwing. Ook hier is aan te raden om wat speling in de tijdsplanning mee te nemen voor eventuele tegenslagen en de levertijd van producten.

Door bovenstaande vragen te beantwoorden, heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle betrokkenen om je heen een helder plan en weten zij ook waar ze aan toe zijn. Zo kunnen vaklieden gerichter een offerte uitschrijven en kom je later niet voor onverwachte kosten te staan. Neem de tijd om alle plannen op papier te zetten. Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus waarom zou jouw huis dat wel moeten zijn?


Vergunningen aanvragen

Een verbouwing draait niet alleen maar om het klussen, maar ook om het geregel er omheen. Voor iedere verbouwing, klein of groot, is het belangrijk om na te gaan of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Zo voorkom je problemen in de toekomst waarbij blijkt dat al het harde werk misschien voor niks is geweest.


Bezoekje aan de buren

Een kleine stap, maar zeker niet onbelangrijk. Bespreek met je buren wat je verbouwplannen zijn. Zo zijn zij op de hoogte en voorkom je geklaag bij eventuele overlast.


Aan de slag

Nadat het plan klaar is, de vergunningen zijn toegewezen en de buren zijn ingelicht, kan jij of de aannemer aan de slag. Een aantal weken zal er flink verbouwd worden, maar dan heb je ook wat!Hou tijdens de verbouwing de eerder gemaakte planning erbij. Zo hou je grip op de tijd en kosten.


Geniet van het eindresultaat

Je zou het bijna vergeten, maar de laatste stap moet je zeker niet overslaan: na je verbouwing genieten van je huis in een nieuw jasje. Zorg ervoor dat je na afloop de contracten, eventuele bouwvergunningen en subsidiepapieren goed bewaard. Voor het geval dat…


Verzekerd zijn van een goede verbouwing?

Het verbouwen van je huis is niet zomaar iets. Het kost tijd, er komen veel dingen bij kijken en het is ook nog eens een flinke investering. Door hulp in te schakelen van vakmensen ben je ervan verzekerd dat je verbouwing netjes en goed verloopt. Bij Design & Finish staat een team vakspecialisten voor je klaar om de verbouwing van sloop tot styling voor je in orde te maken.

Ben jij klaar om de stap te zetten naar het realiseren van jouw droom? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.